DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için teklifler

İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Özgün İyigün, bağışıklık sistemini sağlıklı tutmak için kiloya, su tüketimine, vitaminlere, uykuya ve ellerin yıkanmasına dikkat çekti. Hava değişimleri bedeni gerilime sokabiliyor. Kısa vadeli ve ansızın hava …

Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için teklifler
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
08.12.2022 09:31
A+
A-

İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Özgün İyigün, bağışıklık sistemini sağlıklı tutmak için kiloya, su tüketimine, vitaminlere, uykuya ve ellerin yıkanmasına dikkat çekti.

Hava değişimleri bedeni gerilime sokabiliyor. Kısa periyodik ve apansız hava değişimleri insan bedenini olumsuz etkiliyor. Bedenin bu duruma alışması zorlaşınca bağışıklık sistemi de zayıflıyor. Medicana Ataşehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Özgün İyigün, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlü tutmak ve hastalıklardan korunmak için tekliflerde bulundu.

Uzm. Dr. Özgün İyigün, bağışıklık sistemini sağlıklı tutmak şu tekliflerde bulundu:

’’Masanız rengarenk olsun’’

“Her renkte ve her lezzette besini tüketmek sağlıklı bir vücuda sahip olmanın birinci kaidesidir. Besinlerin nerdeyse tamamı, birden fazla besin öğesi içerir. Fakat hepsini birden içeren bir besin yoktur. Ömür kalitenizi arttırmak için; süt kümesi, et kümesi, zerzevat kümesi ve meyve kümesi besinlere günlük beslenmenizde istikrarlı bir halde yer verin.

’’İdeal kilonuzu koruyun’’

Son yıllarda yapılan birçok çalışma obez bireylerin immün sisteminin ülkü kilosunda olan bireylere oranla daha zayıf olduğunu göstermiştir. Fazla yağ dokusu immün sistemi olumsuz tesirler. Gaye çok yemek değil, kaliteli ve kâfi beslenmektir. Ayrıyeten spor yapmak bağışıklık sistemini olumlu manada tesirler. Haftada en az 3 defa 30-45 dakikalık yürüyüşler yapmak ve gün içinde etkin olmaya çalışmak gerekir.

’’Bol bol su için’’

Günde en az 2-2.5 litre su tüketilmesini bedendeki ziyanlı unsurların bedenden uzaklaştırılmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirmekle birlikte, kilo denetiminde de hayli tesirlidir.

’’Antioksidan ve vitamin almayı ihmal etmeyin’’

A, C, E, D vitaminlerinin, selenyum, çinko ve demirden güçlü antioksidandır. Günde 1-3 gr omega-3 tüketmek, immün sistemi geliştirir ve daha kolay kilo vermeyi sağlar. Omega-3 antienflamatuvar tesire sahiptir. Bunun yanında, viral, bakteriyel, paraziter enfeksiyonlara karşı konakçı defansını zayıflatarak, hastalıklardan korunmayı sağlar. İmmün sistemin desteklenmesinin yanında bilhassa çocuklarda beyin gelişimi ve kalp sıhhati üzerinde olumlu tesirleri vardır. Somon, uskumru ve ton balığı omega 3 açısından hayli zengindir. Anne sütü, keten tohumu, ceviz, badem, fındık ve semizotu omega 3 içeren öteki besinlerdir.

’’Prebiyotikler bağışıklığı güçlendirir ’’

Günde 2 su bardağı süt yahut yoğurt tüketilmelidir. Doğal yoğurt, mesken imali ayranla probiyotik gücünüzü arttırın. Kışa girerken probiyotik gücünüzü arttırmanız, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeniz açısından çok önemli fayda sağlar. Probiyotik gücün kaynağı, bağırsaklardaki yararlı bakteriler. Her zamankinden daha fazla doğal yoğurt, konut imali ayran içerek ve probiyotik gücü arttıran besinlere (ev imali taze turşular, mayalı yiyecekler, boza) yük vererek, bağırsaklarımızdaki probiyotik bakteri ölçüsünü arttırmakta her durumda yarar vardır sözlerini kullandı.

’’Vitaminleri doğal kaynaklardan almaya çalışın’’

Günde 3-5 porsiyon taze mevsim meyvesi ve zerzevatı yiyin. Portakal, mandalina, kivi, nar, elma üzere meyveler bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin ve minerallerden epey zengindir. Haftada 2 gün kurubaklagil tüketin. Mercimek, kuru fasulye, nohut, barbunya üzere besinler içerdikleri lif sebebiyle bağırsak florasını koruyarak bağışıklık sistemini takviyeler.

’’Grip aşısını ihmal etmeyin’’

Birçok enfeksiyona neden olabilen grip virüsü, bilhassa kalp hastalarını, kronik hastalığı olanları, yaşlıları ve çocukları tesirler. Lakin kasalarla portakal yemekle gripten korunamazsınız; kesinlikle grip aşısı yaptırmalısınız.

’’Uyku sisteminize dikkat edin’’

Yeterli uyumuyorsanız bağışıklık sisteminiz hastalıkları uzaklaştırmak için gereken kaynaklara sahip olamayabilir. Bu nedenle her gece yaklaşık 8 saat uyumanız gerekir. Tertipli antrenman, yatmadan evvel kafein ve alkol tüketiminden kaçınmak ve uygun oda ısısında uyumak sizin için dinlendirici olabilir. Alkol ve sigara bağışıklık sisteminizi zayıflatarak daha sık hasta olmanıza neden olabilir.

’’Ellerinizi yıkamayı ihmal etmeyin’’

Bağışıklık sisteminin hastalıklarla çabasında en kolay yollarından biri tertipli olarak ellerinizi yıkamanızdır. Akan su altında ellerinizi sabunla ve en az 20 saniye boyunca yıkayın. Şayet sabun ve su erişimi yoksa o en az yüzde 60 alkol içeren dezenfektan kullanın.”

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

Kaynak: İHA

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.