DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Ulusal Eğitim Bakanı Özer: “Kadınların dual mesleksel eğitimdeki hissesi yaklaşık 15 kat arttı”

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Paris’teki OECD Eğitim Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen “Eğitim Hayatını Çalışma Hayatı ile Uyumlu Hâle Getirmek” temalı oturumda Türkiye’nin mesleksel eğitim alanında gerçekleştirdiği dönüşümleri paylaşarak …

Ulusal Eğitim Bakanı Özer: “Kadınların dual mesleksel eğitimdeki hissesi yaklaşık 15 kat arttı”
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
08.12.2022 20:57
A+
A-

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Paris’teki OECD Eğitim Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen “Eğitim Hayatını Çalışma Hayatı ile Uyumlu Hâle Getirmek” temalı oturumda Türkiye’nin mesleksel eğitim alanında gerçekleştirdiği dönüşümleri paylaşarak, “Kadınların dual mesleksel eğitimdeki hissesi yaklaşık 15 kat arttı” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Fransa’nın başşehri Paris’teki OECD Eğitim Bakanları Toplantısı’nın ikinci gününde gerçekleştirilen programlar kapsamında “Eğitim Hayatını Çalışma Hayatı ile Uyumlu Hâle Getirmek” temalı oturumda Türkiye’nin mesleksel eğitim alanında gerçekleştirdiği dönüşümleri paylaştı. Bakan Özer, konuşmasında mesleksel eğitimin yalnızca eğitim çağ nüfusu için değil, eğitim çağ nüfusu dışındaki yetişkinlerin de iş gücü piyasasına entegrasyonunda ve bilhassa mültecilerin entegrasyonunda çok değerli bir fonksiyon gördüğünü söyledi. Türkiye olarak son yıllarda mesleksel eğitimin güçlendirilmesiyle ilgili çok değerli projeler hayata geçirdiklerini aktaran Özer, “Bizde mesleksel eğitim; okul temelli meslek lisesi olarak veriliyor. Bir de Almanya’daki üzere dual mesleksel eğitim var; yani haftada bir gün okulda, başka günler gerçek iş ortamlarındaki mesleksel eğitim merkezlerinde eğitime devam ediliyor. Bizim bilhassa meslek liseleriyle yaptığımız en değerli ataklar, süreçlerin tamamına dalın dahil edilmesi oldu. Kesim dahil edildikten sonra tüm müfredatı güncelledik ve bilhassa mesleğe has, akademik ve jenerik maharetlere çok fazla yük veren yeni bir mesleksel eğitim inşasına geçiş yaptık. Bu süreç nitekim akademik olarak başarılı öğrencilerin mesleksel eğitime hakikat kaymasında çok kıymetli bir fonksiyon gördü. Tıpkı vakitte yaparak/yaşayarak öğrenmeyi merkeze koymakla meslek eğitimi çok daha güzel noktaya taşıdık” dedi.

Türkiye’de mesleksel eğitim tarihinde birinci sefer mesleksel eğitimi AR-GE merkezleriyle, fikri mülkiyet ve sınai haklarla buluşturma imkanına kavuşturduklarını vurgulayan Özer, “Artık meslek liselerinde marka, patent, yararlı model, tasarım üzere fikri mülkiyetle ilgili eserlerin inovatif yaklaşımla geliştirilmesi ve tesciliyle ilgili süreçler, çok yaygın bir biçimde kullanılmaya başladı. Meslek liseleri bilhassa yaptıkları eserlerle yalnızca bir mesleksel eğitim olarak değil, birebir vakitte toplumsal gereksinimlerin karşılanmasında da çok kıymetli boşlukları doldurmaya başladılar. Meslek liselerinin bilhassa Covid-19 salgını sürecinde toplumun muhtaçlık duyduğu maske ve dezenfektandan teneffüs aygıtına, maske makinesine kadar çok sayıda eser üreterek muhtaçlık duyulan noktalara ulaştırılmasında çok büyük katkıları oldu” dedi.

“Eğitim merkezlerine kayıtlı dual mesleksel eğitimdeki öğrenci sayısını 159 binden 1 milyon 151 bine çıkardık”

Türkiye’nin mesleksel eğitimdeki en değerli kırılma noktasının dual mesleksel eğitimde gerçekleştiğine dikkati çeken Özer, “2021 yılının sonunda hem patronlar için hem de gençler için çok cazip düzenek oluşturan yeni bir yasal düzenlemeye gittik. Bu yasal düzenlemeden sonra Türkiye’de bir yıl üzere kısa müddette mesleksel eğitim merkezlerine kayıtlı dual mesleksel eğitimdeki öğrenci sayısını 159 binden 1 milyon 151 bine çıkardık” dedi.

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

Türkiye’de mesleksel eğitim merkezlerinde ortaokul mezunu olmanın kâfi olduğunu hatırlatan Bakan Özer, “Herhangi bir yaş sınırlaması yok. Münasebetiyle bilhassa ne eğitimde ne de istihdamda olan yetişkinlerin mesleksel eğitim yoluyla hayata bağlanmalarında çok değerli bir fırsat da ortaya çıkmış oldu” dedi. “Gelinen noktada, 159 binden 1 milyon 150 bine çıkan mesleksel eğitimdeki öğrenci sayısını görüyoruz ki yüzde 55’i 18 yaşının üzerinde” sözlerini kullanan Özer, hasebiyle OECD ülkelerin bilhassa eğitim ve iş gücü piyasasındaki geçişkenliğin performansını ölçmede kullandığı NEET (Ne Eğitimde Ne İstihdamda) oranında Türkiye’de 2022 yılı için çok kıymetli iyileştirmelere yol açtıklarını belirtti. Özer, “Türkiye’nin bu oranı OECD ortalamasının yaklaşık iki kat olmasına karşın bilhassa mesleksel eğitim merkezlerinin bu biçimde güçlenmesi, Türkiye’nin ne eğitimde ne istihdamda olan yetişkinlerin eğitim süreçlerinde mesleksel eğitim yoluyla entegrasyonda çok kıymetli aralık almasına yol açtı” dedi.

“Kadınların dual mesleksel eğitimdeki hissesi yaklaşık 15 kat arttı”

Burada en kıymetli çıkarlardan birinin de bayan istihdamında açılımın sağlanmasıyla ilgili olduğunu kaydeden Özer, “Kadınların mesleksel eğitim merkezlerindeki, yani dual mesleksel eğitimdeki hissesi, bir yıl üzere kısa müddette yaklaşık 15 kat arttı. Hasebiyle artık bilhassa ne eğitimde ne istihdamda olan bayanların mesleksel eğitim yoluyla iş gücü piyasasına entegrasyonunda çok kıymetli bir avantaj sağlanmış oldu” dedi.

“Şu anda Türkiye en fazla Suriyeliye konut sahipliği yapan ülke konumunda”

Türkiye’nin göçmenlerle ilgili çok kıymetli bir yük taşıdığına dikkat çeken Özer, “2011’de Suriye’deki iç savaşın başlamasından sonra Suriyelilerin Türkiye’ye akınıyla, şu anda Türkiye en fazla Suriyeliye mesken sahipliği yapan ülke pozisyonunda. Yaklaşık 4 milyon Suriyeli var ve bunların yaklaşık 1 milyonu eğitim çağı nüfusunda olduğu için Türkiye’nin eğitim hizmetinden yararlanıyorlar fakat geri kalan Suriyelilerin de iş gücü piyasasına entegrasyonunda mesleksel eğitim merkezlerini ve mesleksel eğitimi çok kıymetli enstrüman olarak kullanıyoruz. Böylelikle toplumun, bilhassa mülteciler bağlamında da çok daha kapsayıcı bir evreye geçmesinde, mesleksel eğitimi çok başarılı bir enstrüman olarak kullanmaktan büyük memnunluk duyuyoruz. Münasebetiyle mesleksel eğitimdeki son bir iki yıl içindeki bu büyük dönüşüm, hem Türkiye’nin ortaöğretim sisteminin güçlenmesinde hem de eğitimde kapsayıcılığın ve eşitliğin artmasında çok kıymetli fonksiyon gördü. Tıpkı vakitte istihdamdaki dezavantajların ortadan kaldırılmasında çok kıymetli bir katkı sağladı” dedi.

Bakan Özer, OECD Eğitim Bakanları Toplantısı’nın kapanış oturumuna katıldı

Özer, Paris’teki OECD Eğitim Bakanları Toplantısı kapsamında düzenlenen “Eğitim Yoluyla Eşitlikçi Toplumlar İnşa Etmek” başlıklı bildirinin kabul edildiği kapanış oturumuna katıldı. Programlarda Bakan Özer’e Bakan Yardımcıları Petek Aşkar ve Sadri Şensoy’la AB ve Dış Bağlar Genel Müdürü Hasan Ünsal da eşlik etti.

Kaynak: İHA

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.