DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
23°C
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Yatağa bağımlı hasta geçirdiği ameliyatla yine yürümeye başladı

Halk ortasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit nedeniyle yürüyemez hale gelen 60 yaşındaki Gülseren Bozalanlar, Prof. Dr. Tabiat Gürkanlar ve takımı tarafından gerçekleştirilen ameliyat sayesinde sıhhatine kavuştu. Yakın Doğu …

Yatağa bağımlı hasta geçirdiği ameliyatla yine yürümeye başladı
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
03.12.2022 12:32
A+
A-

Halk ortasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit nedeniyle yürüyemez hale gelen 60 yaşındaki Gülseren Bozalanlar, Prof. Dr. Tabiat Gürkanlar ve takımı tarafından gerçekleştirilen ameliyat sayesinde sıhhatine kavuştu.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde kısa bir mühlet evvel ameliyatı gerçekleştirilen 60 yaşındaki Gülseren Bozalanlar uzun vakittir romatoid artrit tanısı ile takip ediliyordu. Son periyotta şikayetlerinde artış olduğunu söz eden Bozalanlar, baş boyun birleşme bölgesinde şiddetli ağrı ve kuvvet kaybına son iki ayda yürüme zahmetinin de eklendiğini ve günlük gereksinimlerini yardım almadan gideremez hale geldiğini anlattı. Bozalanlar son periyotta ise yatağa bağımlı olarak hayatına devam ettiğini söyledi.

Beyin ve Hudut Cerrahisi Polikliniğine başvuran Gülseren Bozalanlar’ın, gerçekleştirilen tetkiklerinde romatoid artrite bağlı olarak, kafatasını omurgaya bağlayan eklemlerde ve bağ dokuda dejenerasyon tespit edildi. Dejenrasyonun ise kafatası ile omurganın birleştiği eklemde ve omurganın birinci iki eklemi ortasında kaymaya neden olduğu ve omuriliğe bası yapar hale geldiği tespit edildi. Klinik muayenesi de kollar ve bacaklarda ileri derecede kuvvet kaybını takviyeler nitelikteydi.

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Hudut Cerrahisi Anabilim Kolu Lideri Prof. Dr. Tabiat Gürkanlar, bulgular ışığında hastaya cerrahi süreç uygulamaya karar verdiklerini belirttiği açıklamasında, “Yapılan ameliyat ile hastanın kafatası, servikal omurlar ile bağlanarak, omurilik üzerindeki bası kaldırıldı. Kanama, teneffüs sorunu, enfeksiyon hatta felç üzere çok önemli komplikasyonları olabilen bu cerrahi teşebbüs, takımımız tarafından muvaffakiyetle uygulandı. Korkulan komplikasyonların hiçbiri gerçekleşmedi. Ameliyat sonrası kısa bir müddet ağır bakımda takip edilen hastamız, ardından çabucak servise alındı” sözlerini kullandı.

Gülseren Bozalanlar, Fizikî Tıp ve Rehabilitasyon Kliniği grubunun takviye tedavi uygulamaları ile iki hafta üzere kısa bir müddette ayağa kaldırılıp, kendi muhtaçlıklarını karşılayabilir hale getirildi.

Romatoid artritte nedir ve cerrahi teşebbüs hangi durumda uygulanıyor

Romatoid artrit, çoğunlukla el ve ayaklardaki küçük eklemlerin simetrik tutulumu ile kendini gösteriyor. Küçük eklemler dışında diz, kalça ve omuz üzere büyük eklemlerde de görülebilen romatoid artrit, şiddetli ağrı ve tedavi edilmediği takdirde fizikî işlev kayıpları üzere kalıcı hasarlara neden olabiliyor. Bu nedenle iş ve toplumsal hayatı olumsuz etkileyen hastalıkta erken teşhis ve uygun tedavi büyük kıymet taşıyor.

Romatoid artritte erken teşhis, tedavi muvaffakiyetini artırıyor. Tedavi protokolleri şahıstan bireye farklılık gösterse de erken evre teşhiste, ilaç tedavilerini destekleyen hayat stili değişiklikleri; sigara kullanımının sonlandırılması, fazla kiloların verilmesi ve idman, tedavi için kâfi olabiliyor. Prof. Dr. Tabiat Gürkanlar, “İleri evre hastalarda ise cerrahi teşebbüslere muhtaçlık duyulabiliyor. Kıymetli olan, kalıcı hasarlar gelişmeden hastaların multidisipliner yaklaşım prensibini benimseyen merkezlerde tedavilerinin gerçekleştirilmesidir” dedi.

Kaynak: İHA

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.