DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
23°C
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Yabancılara gayrimenkul satışında kıymetli düzenleme

Yabancılara gayrimenkul satışından yapılan düzenlemeye dair bilgi veren Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “09.12.2022 tarihinden sonra satışı yapılacak dövize ait döviz alım evraklarının ilgili tapu yönetimine kesinlikle KEP üzerinden …

Yabancılara gayrimenkul satışında kıymetli düzenleme
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
13.12.2022 11:27
A+
A-

Yabancılara gayrimenkul satışından yapılan düzenlemeye dair bilgi veren Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, “09.12.2022 tarihinden sonra satışı yapılacak dövize ait döviz alım evraklarının ilgili tapu yönetimine kesinlikle KEP üzerinden gönderilmesi zaruriliği getirildi” dedi.

Yabancıların gayrimenkul alımında düzenlenen döviz alım evraklarının Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) üzerinden gönderilmesi zaruriliği getirildi. Mevzuya ait değerlendirmelerde bulunan İTO Meclis üyesi ve Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, “Döviz Alım Dokümanı yabancı alıcı tarafından tapu müdürlüğünde satış süreci yapılmadan evvel dövizin merkez bankasına satılmak üzere Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya satıldığını gösteren bir dokümandır. 09.12.2022 tarihinden sonra satışı yapılacak dövize ait döviz alım evraklarının ilgili tapu yönetimine kesinlikle KEP üzerinden gönderilmesi mecburiliği getirildi” dedi.

“Tapu müdürlüğüne gönderilmesi gerekiyor”

İlgili düzenlemenin Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 07.12.2022 tarih ve 1729065 sayılı yazısı ile yapıldığı tabir eden Özelmacıklı, “Düzenleme ile döviz satışlarına ait bankalarca düzenlenecek döviz alım evrakları, düzenleyen banka tarafından birebir gün içerisinde KEP üzerinden ilgili tapu yönetimine gönderilecek. İlgililerin tapu süreçleri müracaatında bulunabilmeleri için, satış bedeli ya da gayrimenkul satış vaadi mukavelelerinde peşin ödenen kısma ilişkin olan dövizin bir bankaya satıldığını tevsik eden döviz alım dokümanının banka tarafından tapu yönetimine gönderilmiş olması gerekiyor. İlgililer tarafından döviz alım evrakında kayıtlı Türk lirası meblağ da satış bedeli olarak tapu yönetimine beyan edilmesi gerekiyor” biçiminde konuştu.

“Yaklaşık bir yıldır uygulamada”

Döviz alım dokümanı uygulamasının 24 Ocak 2022 tarihi prestiji ile mecburî hale getirildiğini de söz eden Özelmacıklı, “Gerek Sermaye Hareketleri Genelgesinin 13. Unsuru gerekse de Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına Ait Yönetmelik çerçevesinde, yabancı gerçek bireylerce satın alma yoluyla taşınmaz edinimlerinde döviz alım dokümanı ibrazı zaruriliği getirilmişti. Düzenleme ile döviz kesinlikle Türkiye de faaliyet gösteren bir bankaya ilgili bankaca da Merkez Bankası’na bozduruluyor. Bu nedenle döviz ofisleri ya da elden bozdurulan dövizin gayrimenkul alım süreçlerinde kullanılması mümkün değil. Satış bedelinin de tamamı kadar dövizin bozdurulması ve ödemelerin ilgililere Türk Lirası olarak yapılması gerekiyor. Uygulama gerek gayrimenkul edinimi suretiyle vatandaşlık edinimi gerekse de vatandaşlığa bahis olmayacak satın almalarda alıcının yabancı olması hallerinde geçerli” dedi.

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

Kaynak: İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.