DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Uzman Dr. Hande Özportakal: “Diyabetin değerli bir risk faktörü de obezite”

14 Kasım Dünya Diyabet Günü çerçevesinde, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan alanda diyabet taraması …

Uzman Dr. Hande Özportakal: “Diyabetin değerli bir risk faktörü de obezite”
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
14.11.2022 14:04
A+
A-

14 Kasım Dünya Diyabet Günü çerçevesinde, Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulan alanda diyabet taraması gerçekleştirildi. Ayrıyeten hastanede vazifeli İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hande Özportakal, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü münasebetiyle, diyabette dikkat edilmesi gereken noktaları ve alınabilecek tedbirleri anlattı.

Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sıhhat çalışanları 14 Kasım Dünya Diyabet Günü çerçevesinde hastane içerisine kurulan alanda diyabet taraması gerçekleştirdi. Risk taşıyan hastalar polikliniklere yönlendirildi. Kan şekeri ölçümü yaptıran vatandaşlara, diyabet hastalığına ait bilgiler aktarılırken bilgilendirici broşürler de dağıtıldı. Bahse ait konuşan Uzman Dr. Hande Özportakal, “Uzun mühlet kan şekeri yüksek seyreden hastalarımız ileriki periyotlarda karşımıza kalp hastalığı, böbrek hastalığı ya da nörolojik rahatsızlıklarla geliyor” dedi.

“Diyabetin kıymetli bir risk faktörü de obezite”

Diyabette erken teşhisin kıymetini vurgulayan Uzman Dr. Hande Özportakal, “Diyabet yani şeker hastalığı hem Türkiye’de hem dünyada en sık görülen kronik hastalıkların başında gelmekte ve sistemsiz beslenme biçimleri, hareketsiz ömrün artışıyla birlikte diyabetli hasta sayısı her geçen gün süratle artmakta. Bizler iç hastalıkları uzmanları olarak diyabeti epey önemsiyoruz zira diyabet kan şekeri yüksekliğinin ötesinde tüm doku ve organlarda önemli hasarlara sebep olan bir hastalık. Uzun müddet kan şekeri yüksek seyreden hastalarımız ileriki periyotlarda karşımıza kalp hastalığı, böbrek hastalığı ya da nörolojik rahatsızlıklarla geliyor. Bu komplikasyonlardan korunmak gayesiyle erken teşhis diyabette çok değerlidir. Biz de 14 Kasım Dünya Diyabet günü nedeniyle Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak diyabet farkındalığı oluşturmak maksadıyla bir stant hazırladık ve standımıza başvuran hastalarımıza diyabetle ilgili bilgiler verdik. Broşürlerimizden de dağıttık. Diyabet taraması yapmak için hastalarımızın parmak ucu kan şekerlerini ölçtük. Birkaç hastamız bu ölçümler sırasında diyabet tanısı alarak polikliniklere yönlendirildi. Bunun yanında diyabetin çok kıymetli bir risk faktörü de obezitedir. Standımıza başvuran hastalarımızın uzunluk kilo ölçümlerini yaparak obezite durumlarını değerlendirdik. Obez olan hastalarımızı diyetisyenlerimize yönlendirdik. Sonuç olarak diyabetli hastalarımızda erken teşhisin değerini tekrar vurgulamak isterim. Bu yüzden de hiçbir şikayetleri olmasa dahi obezitesi olanların, yüksek tansiyon, yüksek kolesterolü olan hastaların, ailesinde diyabetik hastalar olanların ve 4 kilogramın üzerinde bebek doğurmuş bayanların hiçbir şikayeti olmasa dahi 1 ila 3 yılda bir diyabet taraması için tabip denetiminden geçmesini öneriyoruz” dedi.

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

Kaynak: İHA

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.