DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Usta: “Grip hadiselerimiz çok fazla lakin hadise sayısı servise yahut ağır bakıma yansımıyor”

Trabzon’da son devirde grip olaylarının başta çocuklarda olmak üzere artışa geçtiği lakin yaşanan bu artışın servislere ve ağır bakımlara yansımadığı belirtildi. Mevzuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Vilayet Sıhhat Müdürü Hakan Usta, Covid 19 …

Usta: “Grip hadiselerimiz çok fazla lakin hadise sayısı servise yahut ağır bakıma yansımıyor”
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
22.12.2022 09:31
A+
A-

Trabzon’da son periyotta grip hadiselerinin başta çocuklarda olmak üzere artışa geçtiği fakat yaşanan bu artışın servislere ve ağır bakımlara yansımadığı belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Vilayet Sıhhat Müdürü Hakan Usta, Covid 19 salgınının günümüz koşullarına baktığımızda eski suratında ve eski gücünde olmadığını söyledi. Usta “Covid denetimli bir biçimde olmakla birlikte üzücü tablolara yol açmadan seyir halinde devam ediyor. Hadise sayılarımız hastaneye yansıyan servislerde ağır bakımlarda olmamakla birlikte vakit zaman soğuk algınlığıyla da karışarak karşımıza gelmiş olabiliyor. Tetkik yapma dürtüsü çok fazla olmadığı için ’Ciddi, şu rakamdadır’ diyebilme talihimiz olmuyor. Yapılan tetkiklerin yüzde 10 civarında olumlu çıktığını da gözlemliyoruz” tabirlerini kullandı.

“Şu devir zati her yıl olduğu üzere salgınların olduğu bir dönem” diyen Usta “Covid öncesinde de artık olduğu üzere soğuk algınlığı atak devirlerini yaşıyorduk aslında. Kasım, Aralık ayları bu biçimde geçiyordu. Çocukların okuldaki temasları, havaların soğumasıyla iç ortamlarda bir ortada bulunmalar bu çeşit hadiselerin oluşmasına yol açmakta. Bunda daha çok çocuklar etkileniyor hasebiyle çocuk polikliniklerimizde ve acil servislerimizde çocuk yoğunluğunu daha çok görmemekteyiz. Atak devrini yaşıyoruz. Korunma tedbirlilerini ortadan kaldırdığımız için geçmişten biz bilerek bunu zati birebir formda beklediğimizi söylüyorduk. Bu atakları yaşayacaktık bunların tahminen bir kısmı Covid de olma ihtimali de var. Tetkik yapılmadığı için yahut istenen ölçüde yapılmadığı için olaylar soğuk algınlığı olarak karşımıza geliyor. Bu esasen beklenen bir tablo. Çocuğuyla erişkiniyle aslında yaşanıyor. Burada sevindirici olan acillerde geliniyor, polikliniklerde geliniyor belirli tedaviler veriliyor ve o tedavilerle olaylar bertaraf edilmiş oluyor. Hastanede servise yahut ağır bakıma yansımanın olmaması bizi esasen eski tablo üzere birebir olayla karşı karşıya kalmadığımızı ortaya koymuş oluyor” dedi.

Maskenin unutulmasının ve kullanılmamasının da grip olaylarının artmasında tesirli olduğunu vurgulayan Usta “Öncelikle biz maskeyi unuttuğumuzu belirtmem gerekiyor. Maske bizim için çok kıymetli. Bu süreçlerde herkesin daha hassasiyetle maskeye sarılması gerekiyor. Maskeleri takarak topluma karışmamız gerekiyor. Mümkün olduğunca bilhassa de gribal belirtileri olan şahısların de topluma karışmaması karışıyorsa da mecbursa maskeyle birlikte hareket etmeleri toplum sıhhatini muhafaza ismine çok çok kıymetli. Çocuklar içinde birebir şey geçerli onlarında maske takmasını engelleyen bir durum yok. Okul çağı çocuklar maske takıyordu onlar aslında büyüklerden çok daha uyumlu idiler. Yeniden o ahengi yakalayabiliriz. Hasebiyle maskeyle hem onları koruyabiliriz hem onların ailelere okullardan yahut öteki çocuklardan mikrobu taşımasını engellemiş olabiliriz” diye konuştu.

Aşı olmak isteyenlerin aşılarını yaptırabileceğini de kaydeden Vilayet Sıhhat Müdürü Hakan Usta “Özellikle 3 aşımız elimizde bulunmakta. İnsanımızın kendisini koruyabilmesi açısından en kıymetli desteğimiz aşılar. Aşının Covid’de de yeri epey fazla. Hem Turkovac aşısının da bilimsel olarak Avrupa’da da kabul edilmiş olması bizler için ülkemiz için çok değerli. Turkovac aşısı başta olmak üzere Biontech ve Sinovac aşılarının da yapılabilirliğini sağlayabiliyoruz. Dilek eden vatandaşlarımıza yaptırıyoruz. 65 yaş üzeri muhakkak riskleri olan şahısların bilhassa aşı takvimine daha fazla hassaslık göstermelerini bekliyoruz” halinde konuştu.

Kaynak: İHA

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.