DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
23°C
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Tanesi 2 ile 5 TL ortasında satılıyor, kimse yetiştirmeye yürek edemiyor

Türkiye’de en çok Antalya’nın Aksu ilçesinde üretilen düğün çiçeği, yurt dışından hayli talep görüyor. Dekar başına 150 kol yıllık hasadı gerçekleştirilen düğün çiçeğinin tanesi 2 TL ile 5 TL ortasında satılıyor. Bilhassa üretim kademesinin zorluğu …

Tanesi 2 ile 5 TL ortasında satılıyor, kimse yetiştirmeye yürek edemiyor
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
05.01.2023 07:56
A+
A-

Türkiye’de en çok Antalya’nın Aksu ilçesinde üretilen düğün çiçeği, yurt dışından hayli talep görüyor. Dekar başına 150 kol yıllık hasadı gerçekleştirilen düğün çiçeğinin tanesi 2 TL ile 5 TL ortasında satılıyor. Bilhassa üretim evresinin zorluğu nedeniyle herkesin ekmeye yürek edemediği bitki, zahmetli bakım ve hasat süreciyle de dikkat çekiyor.

Düğün çiçeklerinin Avrupa ülkeleri tarafından tercih edildiğini belirten üretici Yasin Başkurt, “Almanya ve Hollanda’da çiçek mezatına gönderiyoruz. Oradan bütün dünyaya dağıtımı yapılıyor. Düğün çiçeği çok özel bir çiçek, yaklaşık 20 yıldır üretiyoruz. Türkiye’de en çok üretimini biz yapıyoruz. Yetiştirmesi çok güç ve riskli bir çiçek. Kimse yetiştirmeyi tercih etmiyor. Kol fiyatı 2 TL ile 5 TL ortasında satılıyor. Dönümden 150 bin kol kesiliyor. Kış çiçeği olduğu için ekim ayı içerisinde dikiliyor. Daima toprağı ıslak oluyor. Ekildikten 60 gün sonra hasat ediyoruz. Mart sonuna kadar hasadı yapılıyor” dedi.

Süreç zahmetli

Düğün çiçeğinin yetiştirilme sürecinden bahseden Başkurt, yetiştirilmesi sıkıntı ve riskli bir çeşit olan çiçeğin tohumlarının yurt dışından ithal edildiğini belirterek, 10 bin adet getirip bunu 30 bine kadar kendilerinin çoğalttığını aktardı. Çiçek soğanlarından 3 sene randıman alabildiklerini, daha sonra ticari kıymetinin azaldığını söyleyen Başkurt, “Tohumları eylül ayında bir gece suda bekletiyoruz. Nemlendirerek kasalara konuluyor; 3 dereceden başlıyor, 17 dereceye kadar bir ay depoda kalıyor. Burada kış geldiğini düşünen bitkiyi ekim ayında toprağa ekiyoruz. Bu tohumlar ekim ayında toprakla buluşuyor. Daima yağmurlama yapıyoruz. Sonra damlama su veriyoruz. Yetişmesi için sera sıcaklığının 30 dereceyi geçmemesi gerekiyor. Ekimden sonra dikilirse Sevgililer Günü ya da Dünya Bayanlar Günü’ne yetiştiremiyorsunuz. Fiyatların çok uygun olduğu devirlerde hasadın yeterli olması için ekim ayında toprakla buluşması gerekiyor. Daima serin tutmak gerekiyor, sıcakta dikmek çok riskli. Hastalıklara karşı da çok hassas bir cins. Kırılgan, depo ömrü az bir çiçek. Depoda 20 gün dayanıyor. Vazo ömrünü depoda tamamlamadan satılması gerekiyor. 60 günde hasat ediliyor. Mart ayında da dönemi tamamlanıyor” diye konuştu.

Yıllık 10 milyon kısım çiçek

150 dekar alanda kesme çiçek üretimi yaptıklarını kaydeden Başkurt, “Burada karanfil, hüsnüyusuf, anemon, dağ lalesi ve düğün çiçeği üretiyoruz. Yüzde 95 yurt dışı, yüzde 5 yurt içine satılıyor. Almanya ve Hollanda’ya ihraç ediliyor. Satış fiyatlarımız kısım başına 2 TL. Yurt içi satışlar 1 TL. Yıllık dekar başına 150 bin toplamda 10 milyon kol üretiyoruz. Ağustos ayında ekiyoruz. 3 ay sonra her üç günde bir hasat ediliyor. Haziran ayında hasatımız tamamlanıyor” formunda konuştu.

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

Kaynak: İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.