DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Kalbinde 4 santim delik olan hasta kapalı kalp ameliyatı ile sıhhatine kavuştu

Diyarbakır’da kalbinde 4 santim delik olan Leyla Barış, fazla kilosu olmasına karşın Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesinde kapalı kalp ameliyatı ile sıhhatine kavuştu. Mardin’de göğüs ağrısı ve öksürük şikayetiyle hastaneye başvuran 2 çocuk annesi …

Kalbinde 4 santim delik olan hasta kapalı kalp ameliyatı ile sıhhatine kavuştu
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
27.12.2022 09:56
A+
A-

Diyarbakır’da kalbinde 4 santim delik olan Leyla Barış, fazla kilosu olmasına karşın Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesinde kapalı kalp ameliyatı ile sıhhatine kavuştu.

Mardin’de göğüs ağrısı ve öksürük şikayetiyle hastaneye başvuran 2 çocuk annesi Leyla Barış, hekimlerin yaptığı tetkik üzerine kalbinde 4 santim delik olduğu teşhisi konuldu. Barış’ın açık kalp ameliyatı olmasını istememesi üzerine hekimler daha sıkıntı olan kapalı kalp ameliyatını başarılı bir biçimde gerçekleştirdi.

Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Celal Yavuz, kapalı kalp ameliyatının olumlu sonuç verdiğini ve hastanın 4 gün içerisinde taburcu edilecek hale geldiğini söyledi.

Yavuz, “Leyla Hanım kalbinde delik olması hasebiyle bizim hastanemize başvurdu. Bundan ötürü halk ortasında iman tahtası denilen sternum dediğimiz göğsünün açılmasını istemiyordu. Tıpkı biçimde kasıktan da tekrardan açılıp bir süreci de uygun olmadığı için hastamızın sağ göğüs altından küçük insüzyon ile kalbindeki deliği kapattık. Yaklaşık 4 gün evvel gerçekleştirdiğimiz ameliyat olumlu sonuç verdi. Şu anda da kendisi taburcu olacak hale geldi” dedi.

Barış’ın kilosunun fazla olması ve kalbindeki deliğin büyük olması sebebiyle ameliyatı zorlayan etkenler olduğunu belirten Yavuz, “Ama bütün bunlara karşın biraz da koşullarımızı zorlayarak hastamızın sağ göğüs altından küçük bir kesi ile kalbindeki deliği muvaffakiyetle kapattık. Ameliyat süreci yaklaşık 3 saat sürdü. Bizim için değerli olan ameliyat müddeti değil de ameliyatın başarısıdır. Bir de değerli olan aslında minimaliz yolla yapmak da değildir. Kıymetli olan hastanın sıhhatine şifa ile ulaşmasıdır” sözlerini kullandı.

Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesinde kapalı kalp ameliyatının yapıldığını tabir eden Yavuz, “Burada kıymetli nokta, kalp delikleri ya da birtakım kapak hastalıklarının hepsi evvelce göğüs açılarak yapılan ameliyatlardı. Lakin son vakitlerde teknolojinin gelişmesiyle birlikte minimaliz dediğimiz teknikle bilhassa bayanlarda direkt göğüs altı çizgisiyle bir arada hiç görünmeyecek kısımlarla bu ameliyatlar yapılıyor. Biz Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesi olarak da artık bu tıp ameliyatların çabucak hemen hepsini burada yapıyoruz” diye konuştu.

“İman tahtası ile yaptığımız ameliyatlar aslında biz cerrahlar için kolaylık. Sebebi ise kalbe neredeyse yüzde 100 hakimiyet sağlıyoruz. Lakin göğüs altı ya da öteki insüzyonlarla yaptığımız ameliyatlarda biz kalbin tamamına hakim olamıyoruz ve vakit zaman da zorlanıyoruz” diye konuşmasına devam eden Yavuz, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Hasta için farkı ise iman tahtası ameliyatı dediğimiz düzgünleşme süreci ortalama 45 gündür. Bu 45 gün müddeti boyunca hasta yan yatamıyor. Bundan dolayı birtakım hastalar önemli zahmetler yaşayabiliyor. Bilhassa de yan yattıkları vakit göğüs kemiklerini kırabilirler. Böylece kırılan kemikleri tamir etmek için de farklı bir ameliyat yapılıyor. Göğüs bölgesindeki ameliyat da tehlikeli olduğu için enfeksiyon kapması risk oluşturur. Göğüs altından yapılan cerrahi sürece baktığımız vakit ise kaburgaların ortasına yaklaştığımız için onu kapattığımızda hastanın yan yatmasıyla ilgili bir ıstırap olmuyor. Bu yüzdende hastaların ömrü ve konforu çok artıyor. Düzgünleşme mühleti ve hastaneden taburcu edilme mühleti hızlanıyor. Bilhassa de hastanın olağan hayata dönme süreci çok hızlanıyor.”

Daha evvel kalbinde delik olduğunu fark etmediğini belirten 2 çocuk annesi Leyla Barış, ameliyat sürecinin rahat geçtiğini belirtti.

İlk evvel göğsünün sağ tarafında damar şişliğinin fark edildiğini söz eden Barış, “Bundan 10-15 gün evvel göğsümde bir ağrı ve öksürük oluştu. Ben grip sandım. Daha sonra Mardin’de hastaneye başvurdum. Beni göğüs hekimine yönlendirdiler. Göğsümün sağ tarafında damar şişkinliği fark edildi. Oradan da hekimler beni kardiyoloji kısmına sev etti ve kalbimde delik olduğu söylenildi. Dicle Üniversitesi Kalp Hastanesine geldim ve tabiplerin kalbimdeki deliğin büyük olduğunu söyledi. Ben de açık kalp ameliyatı olmak istemiyorum dedim. Daha sonra göğüs altından kapalı ameliyat oldum. Biraz güç oldu lakin bugün 4’üncü günümdeyim. Çok şükür durumum düzgündür. Güzelleşip biran evvel çocuklarımın yanına gitmek istiyorum” dedi.

Kaynak: İHA

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.