DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Havran Mandalinası’na 1915 Çanakkale Köprüsü ve Kazdağları tüneli piyangosu

Balıkesir’in Havran ilçesinde Kazdağları ve Madra Dağları eteklerinde hasadına başlanan Satsuma cinsi mandalinalar yüksek tat oranı ile ilgi görüyor. Bu yüksek kalite mandalinalar Kazdağları Tünelleri ve Çanakkale Köprüsü sayesinde iç pazara ve dış …

Havran Mandalinası’na 1915 Çanakkale Köprüsü ve Kazdağları tüneli piyangosu
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
07.12.2022 06:52
A+
A-

Balıkesir’in Havran ilçesinde Kazdağları ve Madra Dağları eteklerinde hasadına başlanan Satsuma cinsi mandalinalar yüksek tat oranı ile ilgi görüyor. Bu yüksek kalite mandalinalar Kazdağları Tünelleri ve Çanakkale Köprüsü sayesinde iç pazara ve dış pazara artık daha ucuza ve daha taze bir halde ulaştırılabiliyor.

Havran ve etrafında yaklaşık 250 bin Satsuma cinsi mandalina ağacında hasat devam ediyor. Mandalina hasadı ayrıyeten binlere şahsa istihdam imkanı da sunuyor.

Havran ilçesinde yetişen mandalinaların Kazdağları ve Madra Dağları’nın tesiriyle yüksek bir tat oranına ve ince kabuğa sahip olduğunu tabir eden Havran Zerzevat ve Meyveciler Esnaf Odası Lideri Murat Hançer “Havran doğal yüz yıldan beri narenciye konusunda kelam sahibi. Son yıllardaki teşebbüslerle tanıtım kampanyalarıyla bir arada Türkiye ve yurt dışına sesimizi duyurma imkanımız oldu. Bizi öteki narenciye kümelerinden ayırt eden cinsimiz Satsuma cinsinin olması. Bu da ne manaya geliyor? Cins olarak hem tat oranı yüksek bir mandalina. Çekirdeksiz bir mandalina. İnce kabuklu bu manada pazarlarda ilgi gören bir cins oluyor. Havran bölgesindeki mandalinalar olağan Türkiye’de ister istemez tat oranıyla ilgi görüyor.”dedi.

Kazdağları tünelleri, 1915 Çanakkale Köprüsü ve İzmir İstanbul Otoyolu ile kesiti yapılan mandalinaların saatler içinde tüketiciye taze bir halde ulaştığının altını çizen Hançer “ Biz burada narenciyeyi genelde tüm vilayetlere sevkiyatını yapıyoruz. Fakat Çanakkale Köprüsü’nün olması, Asos ve Truva Tünelleriyle birlikte ulaşım imkanı daha artması bizleri sevindirdi. Esnaf olsun, tüccar olsun, Havran’a gelişlerde, körfeze gelişlerde ulaşımın kolaylaşmasından ötürü üreticiye birebir ulaşma talihi sağladı. Bu manada da doğal ki devletimize. Hem üretim konusundaki hassasiyeti, çiftçiye, esnafa verdiği dayanaklara binaen teşekkür ediyoruz. Bir de ulaşımda bu türlü bir rahatlık kelam konusu olunca ister istemez esnaf üreticiye, tüccar üreticiye daha kısa bir vakitte ulaşıyor. Halkımıza da, daha taze, yerinden organik daha hesaplı pazarlarda daha ucuz, mandalina tüketimine imkan sağlıyorlar.”dedi.

Mandalina hasadının ilçede zeytin hasadı ile çakıştığını ve Havran’ın yanı sıra etraf ilçe ve Çanakkale bölgesinden de bir çok beşere iş imkanı sunduğunu söz eden Lider Murat Hançer “Tabii istihdamı zeytin bölgesi ve mandalina bölgesi olduğunda Eylül 15 itibariyle başlayıp şubat sonuna kadar devam eden bir üretim dönemindeyiz. Bu manada da etraf ilçelerden, yakın vilayetlerin ilçelerinden bu manada istihdam için, iş için buraya imkan sağlıyor. Zira Körfez’de 200 – 250 bin ortasında bir mandalina ağacımız var. Bu da 300 – 400 bin tona tekâmül ediyor. El emeğinle, daima insan gücüyle toplanılan eserler olduğu için beşere çok gereksinimimiz var. Bu manada da öteki ilçelerden de halkımız bölgeye çalışmak için geliyor.”dedi.

Kaynak: İHA

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.