DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
23°C
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

GTO’da Moldova ülke günü

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Moldova Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle “Moldova Ülke Günü” düzenlendi. Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor ve DEİK Türkiye-Moldova İş Kurulu Yürütme Heyeti Üyesi Serhan Yıldız’ın da katıldığı ülke günü …

GTO’da Moldova ülke günü
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
21.12.2022 11:10
A+
A-

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Moldova Ankara Büyükelçiliği iş birliğiyle “Moldova Ülke Günü” düzenlendi.

Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor ve DEİK Türkiye-Moldova İş Kurulu Yürütme Konseyi Üyesi Serhan Yıldız’ın da katıldığı ülke günü tertibinde Moldova ile mevcut ticari münasebetler değerlendirilirken, potansiyel iş birlikleri ve karşılıklı ticaret hacmini geliştirecek adımlar masaya yatırıldı. Toplantıda bu tıp tertiplerin değerini vurgulayan GTO İdare Heyeti Lideri Tuncay Yıldırım, Gaziantep üzere ihracat odaklı büyüme modeline sahip bir iktisat için memleketler arası iş birliği ağları oluşturmanın, yurt dışında satış ofisleri ya da paydaşlıklar kurmanın çok kıymetli olduğunu belirtti.

Yıldırım, “Bu bağlamda, Gaziantep Ticaret Odası olarak üyelerimizin memleketler arası iş ağlarının gelişmesine yönelik birçok proje ve faaliyet gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Son yıllarda yaşanan pandemi ve savaş üzere global gelişmeler bize bir şey öğretti. Ya da bildiğimiz bir şeyi hatırlamamızı sağladı diyelim. Öğrendiğimiz ya da hatırladığımız şey şu: Bir işletme, tedarikçi ve müşteri portföyünü çeşitlendirmeli Farklı farklı pazarları keşfetme esnekliğini artırmalı. Moldova ile Türkiye ortasındaki münasebetlerin, işbirliklerinin daha da güçlenmesi işte bu esneklik yeteneğinin artması ve gelecek için önemli” dedi.

Konuşmasında Moldova-Gaziantep ticari ilgilerine de değinen Yıldırım, “2021 yılında iki ülke ortasındaki ticaret hacmi 815 milyon doların üzerindeydi. 2022 yılının Ocak – Ekim devrine baktığımızda ise ne yazık ki ticaretimiz azalmış. Birinci 10 ayda 654 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Türkiye ile Moldova ortasındaki ticaretin %9’u Gaziantep’ten geçiyor Moldova ve Gaziantep ortasındaki ticaret hacmi 2021 yılında 76 milyon dolarken, 2022 yılın birinci 10 ayında 46 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Sayılar da gösteriyor ki ticaret hacmimiz düşüyor. Umarım bugün ticari ve kültürel münasebetlerimizi her iki ülkenin de kalkınmasına hizmet edecek formda geliştirmemize vesile olacak bilgi alışverişinde bulunuruz“ formunda konuştu.

“Moldova’yı ayağa kaldırırken Gazianteplilerin deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz”

Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croitor ise konuşmasında, Gagavuz Türkü olduğunu ve Moldova’da yaşayan Gagavuz Türklerinin kendisinden de daha yeterli Türkçe konuştuklarını söz ederek, “Gagavuzların kendi meclisi var, özerkliği var 1999 yılında Gagavuzya halkının beni seçmesiyle başkanlık misyonu de yaptım. Türkiye’nin bize çok yardımı oldu. O günlerde olduğu üzere bugün de Türkiye daima yanımızda. Pandemi periyodunda bize yardım eden birinci ülke de Türkiye oldu. Ben sizlerin huzurunda Türk halkına teşekkür ediyorum” tabirlerini kullandı.

Moldova halkının muhtaçlıklarını çok uygun bildiğini söyleyen Büyükelçi Croitor, “Ben Ankara’da oturarak, resepsiyonlara katılarak ülkeme hizmet edemem. Benim gayelerim var halkım için. Ülkemin kalkınmasını istiyorum. Bunun için de bir an olsun yerimde durmuyorum. Türk iş insanlarının Moldova’ya gelmesini arzuluyorum. Bizim çok hoş bir ülkemiz var. Sunduğumuz birçok avantaj var. Vergi avantajları, jeopolitik pozisyon, AB üyesi adayı oluşumuz, düşük maliyet üzere Biz Moldova’yı sıfırdan ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Bunu yaparken de Gazianteplilerin deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz” sözlerine yer verdi.

DEİK Türkiye-Moldova İş Kurulu Yürütme Heyeti Üyesi Serhan Yıldız ise Türkiye’nin Moldova’ya karşı dış ticaret fazlası veren bir ülke olduğunu ve ihracatçı pozisyonda yer aldıklarını belirterek Türkiye-Moldova ticari ilgileri hakkında bilgi verdi, bu münasebetleri geliştirmek ismine DEİK olarak yürüttükleri faaliyetleri anlattı. GTO Meclis Lideri M. Hilmi Teymur, Meclis Başkanlık Divanı, İdare Heyeti ve GTO üyelerinin katıldığı toplantının devamında ticari fırsatlar ve Moldova iktisadı hakkında sunumlar gerçekleştirildi, Moldova ile ticaret yapmak isteyen ve hali hazırda ticareti bulunan GTO üyelerinin soruları yanıtlandırıldı.

Kaynak: İHA

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.