DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Geleceğin elektrikli araç mühendislerinin yetişmesi için çalışmalar hızlanıyor

Elektrikli araçların yaygınlaşmaya başlaması ve ulusal araba TOGG’un da üretime geçmesiyle birlikte bu alanda misyon alacak mühendis …

Geleceğin elektrikli araç mühendislerinin yetişmesi için çalışmalar hızlanıyor
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
17.11.2022 10:44
A+
A-

Elektrikli araçların yaygınlaşmaya başlaması ve ulusal araba TOGG’un da üretime geçmesiyle birlikte bu alanda misyon alacak mühendis muhtaçlığının karşılanması için çalışmalar hızlanıyor.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Teknoloji Fakültesi’nde, elektrikli araçlarla ilgili hem akademik hem de araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla daha ileri noktalara gidilmesi planlanıyor. Birebir vakitte süratle gelişen elektrikli araç teknolojisi ile yerli ve ulusal araba TOGG’un üretime geçmesiyle elektrikli araç kategorisinde oluşabilecek uzman ve özgüvenli mühendis muhtaçlığının karşılanması hedefleniyor. Konya’da SÜ Teknoloji Fakültesi öğrencilerinin yaptığı ve TEKNOFEST 2022’de görsel tasarım mükafatı alan elektrikli araç üzerindeki çalışmalar da devam ediyor.

“Elektrikli araç kategorisinde mühendis gereksinimini sağlamak ismine çalışma yürütüyoruz”

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kısmı Dr. Öğretim Üyesi Hakan Terzioğlu, Ulusal ve Yerli Sancak Topluluğu olarak TEKNOFEST çerçevesinde geliştirdikleri elektrikli araç üzerinde çalışmalarına devam ettiklerini belirterek, “Elektrikli aracımızın içerisinde motorumuz, Batarya İdare Sistemimiz (BMS), yerleşik şarj ünitemiz büsbütün öğrenci arkadaşların emekleri sonucu oluşan ve yerli olarak tabir edilen çerçeve içerisinde yer almaktadır. Her geçen gün bu çalışmalarımızı devam ettirerek akademik ve AR-GE manasında daha ileriye gitmeye çalışıyoruz. Bu birebir vakitte Ulusal Teknoloji Atılımı çerçevesinde öğrenci arkadaşların yetişmesini sağlıyor. Hasebiyle öğrenci arkadaşlarımız bu alanda yetişerek, elektrikli araç kategorisinde olan mühendis gereksinimini altyapı olarak sağlamak, ehil ve özgüvenli mühendis yetiştirme ismine bir çalışma yürütüyoruz. Yapmış olduğumuz bu araçla TEKNOFEST 2022 çerçevesinde görsel tasarım mükafatı alarak yapmış olduğumuz çalışmayı bir nebze de olsa kıymetli hale getirdik. Fakat asıl olan öğrencilerimizin gece gündüz demeden bu noktada gayret, emek sarf etmesi. Ulusal ve manevi hisler içerisinde bu işi sahiplenerek kendilerini geliştirme manasında özveri göstermeleri bizim en büyük çıkarımız oldu. Münasebetiyle bu alandaki çalışmalarımız her geçen gün artarak devam edecek” dedi.

Fakülte öğrencileri tarafından yapılan elektrikli araç hakkında bilgiler veren Hakan Terzioğlu, “Yapmış olduğumuz bu araç, sürücüyle birlikte yaklaşık 240 kilogram tartıya sahip. Kendi dizaynımız olan 2 kiloWattlık HUB motor tasarımı var. Tek motorla, tahrik gücüyle biz bunu denetim ediyoruz. Birebir vakitte batarya kontrol sistemi olarak isimlendirdiğimiz elektrikli araçların batarya kısmına ilişkin olan elektronik devre tasarımı da öğrenci arkadaşlarımızın gerçekleştirmiş olduğu bir çalışma. Aracımızda hazır şoför kullanıyoruz. Mevcut yapı itibariyle 60 kilometrenin üzerinde bir suratı alan itibariyle denemiş bulunmaktayız lakin güvenlik itibariyle bu düzeylere çok çıkmak istemiyoruz. Araç tasarım itibariyle ve yaptığımız denemeler sonucunda bu suratı yaptığını biliyoruz. Bununla birlikte yerleşik şarj ünitesi olarak BMS’mizi şarj edeceğimiz devremizin de kendimize ilişkin bir tasarımı kelam konusu. Şarj istasyonumuzu da kendimiz oluşturmuş durumdayız. Bununla birlikte dizaynını makine mühendislerimiz, endüstriyel tasarımcılarımızla bir arada yaptık” tabirlerini kullandı.

“Ülkemize genç, alanında uzman mühendisler yetiştirmek için gece gündüz çalışmalar devam ediyor”

Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şakir Taşdemir ise, fakültenin mühendislik kısımlarından oluştuğunu tabir ederek, “Bu çerçevede hocalarımız ve öğrencilerimiz Türkiye’nin vizyonu doğrultusunda çalışmalarına devam etmekte. Ülkemize genç, alanında ehil mühendisler yetiştirmek için gece gündüz çalışmalar devam ediyor. Elektrikli araç da Türkiye’nin vizyonu çerçevesinde kıymetli bir yer tutmaktadır. Bu laboratuvarda bulunan arkadaşlarımız danışmanları ve hocalarının verdikleri vazifeleri yerine getirerek alanında uygun üretimler ve prototipler geliştirmeye çalışmaktadır. Danışman hocalarımıza ve öğrencilerimize her türlü takviyesi vermeye çalışıyor, takviye oluyor ve motivasyon sağlıyoruz” diye konuştu.

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

Kaynak: İHA

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.