DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
23°C
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Ergenlik çağındaki çocukların yüzde 3’ü skolyoz hastası

Ortopedi ve Travmatoloji Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Aygün, çocukluk ve erişkin devirde görülebilen skolyozun sebebinin büyük bir kısmının bilinmemekle birlikte genetik faktörler, serebral palsi ve kas distrofisi üzere durumlardan …

Ergenlik çağındaki çocukların yüzde 3’ü skolyoz hastası
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
01.12.2022 10:39
A+
A-

Ortopedi ve Travmatoloji Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Aygün, çocukluk ve erişkin devirde görülebilen skolyozun sebebinin büyük bir kısmının bilinmemekle birlikte genetik faktörler, serebral palsi ve kas distrofisi üzere durumlardan kaynaklanabildiğini belirterek, ergenlik çağındaki çocukların yüzde 3’ünde skolyoz bulunduğunu söyledi.

Ergenlik çağındaki çocukların yüzde 3’ünde skolyoz bulunduğunu tabir eden Özel Medicana Bursa Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji/Omurga Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Aygün, birçok skolyoz olayının hafif olarak gözlendiğini lakin kimi omurga deformitelerin çocuklar büyüdükçe daha şiddetli olmaya devam ettiğini söyledi. Prof. Dr. Aygün, “Şiddetli bir omurga eğrisi, göğüs içindeki boşluk ölçüsünü azaltarak akciğerlerin düzgün çalışmasını zorlaştırabilir. Hakikat tedavi çok kıymetlidir. İhmal edilmiş ya da geç kalınmış hastalarda tedavi hem çok sıkıntı hem de istenilen seviyede muvaffakiyet elde edilemeyebilir. Skolyozun tedavisi çocukluk ve erişkin yaş ya da periyotlara nazaran farklıdır” formunda konuştu.

Çocuklukta üç ana cinste skolyoz hastalığı olduğunu söz eden Aygün şunları söyledi:

“Birinci küme, doğuştan olan konjenital dediğimiz çeşittir. Bu cins skolyoz süratli ilerleyip ve çok önemli deformitelere yol açmaktadır. Bu kümenin tedavisi erken başlamak durumundadır. İkinci kümede ise nöromusküler hastalığı olan yani doğuştan felçli hastalarda görülen skolyoz çeşididir. Tekrar bu kümede cerrahi, erken periyotta gerekebilir. Üçüncü küme ise en çok görülen kümedir. İdiyopatik adolesan skolyoz olarakta isimlendirilen bu kümede tedavi ekseriyetle konservatif yapılır. Çocuk kemik büyüme yaşı uygun olduğunda şayet hala 40 ve üzeri dereceden fazla skolyozu varsa cerrahi düşünülebilir.”

Skolyoz tedavisinin uzun, sabırlı ve şuurlu yürütülmesi gereken bir süreci olduğunu lisana getiren Prof. Dr. Aygün, “Tedavide muvaffakiyet oranı epey yüksektir. Bunun için ise hakikat tabip ve yanlışsız hastane seçilmesi en kritik evredir. Biz hastanemizde ileri tetkiklerle teşhis koyup cerrahi dışı takımı hem de cerrahi tedavi grubu ile skolyoz hastalarının tedavisini takip etmekteyiz. Hastanemizde ekseriyetle konjenital ve ihmal edilmiş hadiseler tedavi edilmektedir. Skolyoz açısı 40 derecenin altında olan hastalar için ekseriyetle konservatif denilen cerrahi dışı tedavi tercih edilmektedir. Fizik tedavi, antrenman yahut korse üzere tedaviyi destekleyici seçenekler vardır. Konservatif formüllerle deformitenin ilerlemesini engellemek hedeflenmektedir. Korse ile tedavi skolyozlu hastalardaki eğriliğin gelişimini 3-4 aylık aralıklarla izlemekte yarar vardır. 20 derecenin altında eğriliği olan hastaların yüzde 50-60’ı resen güzelleşir. İmmatür bir omurgada eğri 20 derecenin altında ise ama progresyon 10 dereceden fazlaysa takip sürecine orta verilip korse kullanım sürecine geçilir. Gelişim çağındaki çocukların 20-30 derecelik eğrilerin 1/3’ü konservatif tedaviye cevap verir ve ilerlemez. Bu sebeple bu aralıktaki progresyon seviyeleri tespit edilene kadar takip devam edilmelidir. Tedavisiz kalmış skolyoz önemli sakatlığa, kozmetik meselelere, münasebetiyle da psiko-sosyal problemlere ve bazen de kardiyopulmoner sıkıntılara sebep olmaktadır. Cerrahi tedavi gerektiren olaylarda skolyoz açısı 45 derecenin üzerindedir. 40 derecenin üzerindeki eğrilikler korseye yahut öteki konservatif tedavilere cevap vermez ve iskelet matüritesi geliştikten sonra da ilerlemeye devam eder” dedi.

Skolyoz cerrahisinde birçok prosedür olduğunu ve bunların hastalığın tipine, yaşına ve hastalığın bölgesine nazaran değişiklik gösterebildiğini vurgulayan Prof. Dr. Aygün, skolyozun cerrahi tedavisiyle ilgili de şunları söyledi:

“Cerrahi erken başlangıçlı konjenital skolyozlarda ilgili segmenti ilgilendiren patolojiye yönelik uygulanır. Örneğin hemivertebranın çıkarılması ya da eğriliğe

sebep olan olağandışı yapıların çıkarılması üzere. Konjenital kimi skolyozlarda ise deformiteyi denetim etmek için büyüme dostu cerrahi prosedürler uygulanır. Burada hastalara periyodik olarak 6 ya da 8 ayda bir küçük ameliyatlar gerekebilir. Büyüme çağının süratli periyodunda idiyopatik skolyoz hastalarının uygun olanlarında ise halk ortasında ‘ipli sistem’ olarak isimlendirilen endoskopi yardımıyla ya da minimal invaziv formülle de body tethering ameliyatları yapılabilir. Kızlarda ve erkeklerde de olgunlaşma evresine geçen çocuklar için ise kalıcı bölgesel ameliyatlar uygulanabilir. Ameliyatlarda yerine nazaran navigasyon aygıtı değerli avantajlar sağlayabilir. Ameliyatta omurgaya yerleştirilecek vidaların itimatla yerleştirilmesinde ve osteotomilerin planlanmasında yardımcı rol oynamaktadır. Bütün ameliyatlarda nöromonitörizasyon aygıtı kullanılır. Bu aygıt, omurilik aktivitelerini daima kayıt altında meblağ ve cerrahi nedeniyle omurilik üzerinde oluşabilecek tesirleri monitörize ederek anında cerraha ihtar vermesi açısından epey değerlidir. Skolyoz ameliyatları epeyce riskli ve komplikasyona epeyce yatkın ameliyatlardır. Skolyoz cerrahisi bir takım işidir. Özel eğitimli cerrah ile birlikte skolyoz ve omurga alanında deneyimli hemşire; nöromonitör aygıtından sorumlu deneyimli teknisyen; omurga ve skolyoz cerrahisinde deneyimli anestezi grubu ve yanında ameliyat sonrası bakımı üstlenebilecek yetkili imkanlara ve takıma sahip ağır bakım ve klinik gereklidir. Skolyoz cerrahisinde motamot korse tedavisi ve fizik tedavide olduğu üzere aile, hastane ve tabip ilgisinin kâfi seviyede ve sıklıkta olması epey değerlidir.”

Kaynak: İHA

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.