DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
23°C
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Bu robotla meyveler kısmından toplanabilecek

Toros Üniversitesi öğrencilerinin 6 ayda geliştirdiği ve yazımları büsbütün biten ziraî hasat robotu, meyveleri kısmından toplayabilecek. Bu yıl yapılan Teknofest’te de finale kalan robotun portatifi, tam bittiğinde hem meyvenin büyüklüğü hem de …

Bu robotla meyveler kısmından toplanabilecek
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
24.12.2022 09:12
A+
A-

Toros Üniversitesi öğrencilerinin 6 ayda geliştirdiği ve yazımları büsbütün biten ziraî hasat robotu, meyveleri kısmından toplayabilecek. Bu yıl yapılan Teknofest’te de finale kalan robotun portatifi, tam bittiğinde hem meyvenin büyüklüğü hem de rengine nazaran de toplama yapabilecek.

Toros Üniversitesi Bilgisayar Teknolojileri Kısmında öğretim vazifelisi olarak çalışan Osman Villi koordinatörlüğünde 10 öğrenci, ziraî hasat robotu için çalışmalara başladı. Yaklaşık 6 aylık çalışmanın sonucunda robotun portatifini ortaya çıkaran öğrenciler, yazılımını da büsbütün bitirdi. Bu yıl katıldıkları Teknofest’te de finale kalma robotun portatifi, tam bittiğinde hem meyvenin büyüklüğü hem de rengine nazaran de toplama yapabilecek.

“Bu robotu bütün meyve ağaçlarını kapsayacak formda geliştirdik”

Robotla ilgili İHA muhabirine konuşan öğretim vazifelisi Osman Villi, 2019 yılında kurdukları Smartlab İleri Teknolojileri Uygulama Ofisi çerçevesinde geliştirdikleri ziraî hasat robotunu bu yıl düzenlenen Teknofest’e soktuklarını belirterek, “Bu yarışta bu robotla finalist derecesi aldık. Yüklenen rapor sıralamasına nazaran de 6’ıncılık derecesi elde ettik. Bu proje bölgemizde ağır olarak faaliyet gösteren narenciye dalı başta olmak üzere bütün meyve ağaçlarını kapsayacak halde geliştirildi. Yazılım alt yapısı sayesinde narenciye eserleri dışında elma, armut üzere meyveleri de kolundan düzgün bir biçimde toplayabilecek. Tam otonom yahut büsbütün çiftçi denetiminde olabilecek bir sistem olarak geliştirildi. Öğrencilerimiz bu projeyi geliştirerek, birçok özellikler ekledi. Yalnızca eser toplama değil eser budama, nokta atışı ilaçlama yapma, yerden eser toplama üzere seçenekleri de yazılım geliştirmeleriyle hala uygulamaktadırlar. Bu proje çerçevesinde çeşitli müsabakalara, çeşitli etkinliklere katılıyoruz ve çiftçiler bizden birtakım eserler için ekstra talepler de bulunabiliyorlar. Bizde bu gelen taleplere nazaran robotumuzun alt yapısını ve yazılımını ona nazaran geliştirip, her türlü esere entegre olabilecek biçimde getirmeyi planlıyoruz” dedi.

“Şu anda robotun yazılım alt yapısı tamamlandı”

Projede 10 öğrencinin çalıştığını kaydeden Villi, “Öğrencilerimiz yaklaşık 6 ay boyunca bu proje üzerine çalıştı. 10 kişi başladık lakin her geçen gün bu sayıyı artırıyoruz. Robotun öncelikle yaptığı misyon meyveyi kolunda tanımak. Bizim geliştirdiğimiz orta yüz sayesinde hangi meyveyi toplayacaksa bunu tanıyor. Hatta meyvenin rengini, boyutunu bile robot tanıyabilecek ve istediğiniz eseri toplayacak. Şu anda robotun yazılım alt yapısı tamamlandı. Biz otonom faaliyetler üzerinde çalışıyoruz. Yani çiftçinin hiçbir süreç yapmadan yalnızca bilgisayardan yahut cep telefonundan yapacağı birkaç ayarlama ile hiçbir ağaca çarpmadan, hiçbir yanılgı yapmadan tek tek ağaçlardan meyve toplayabilecek. Bu şu anda prototip lakin yazılım alt yapısı tamamlanmış bir prototip. Biz istediğimiz an yahut taleplere nazaran bu robotu istediğimiz boyutlara çıkartabiliriz” formunda konuştu.

Projede yer alan öğrenci Muhammed Kadri Ebe ise geçen sene Teknofest’e katıldıklarını ve finale kalamadıklarını kaydederek, “Bu sene bu robotumuzla yine katıldık, finalist olduk. Smartlab de öğrenci arkadaşlarla birlikte çok fikirler geldi. Bu gelen fikirler bizi bir üst noktaya çıkardı. Şu anda projemize devam ediyoruz. Bu türlü bir robotu ortaya çıkarmak için çok hoş bir his. Bunları geliştirip daha hoş robotlar yapmak istiyoruz. Şu anda hali hazırda 6 projemiz var. Bu 6 projede çığır açacak projeler” diye konuştu.

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

Kaynak: İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.