DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
23°C
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
25°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C

Bakan Kirişci: “TarımCebimde uygulaması külliyen yerli ve millidir”

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye’nin birinci tarım uygulaması olan ’TarımCebimde’nin tanıtımında açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, “TarımCebimde uygulaması külliyen yerli ve ulusal bir uygulamadır. Uygulamanın hayata geçirilmesinde …

Bakan Kirişci: “TarımCebimde uygulaması külliyen yerli ve millidir”
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
02.01.2023 10:56
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Türkiye’nin birinci tarım uygulaması olan ’TarımCebimde’nin tanıtımında açıklamalarda bulundu. Bakan Kirişci, “TarımCebimde uygulaması külliyen yerli ve ulusal bir uygulamadır. Uygulamanın hayata geçirilmesinde dökülen akıl ve alın teri külliyen Bakanlığımız işçisine aittir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TarımCebimde taşınabilir uygulaması tanıtım toplantısına katıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Beştepe Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, Türkiye’de bir birinci olan ve çiftçilerin alacağı takviyesi, nereye ne ekileceği üzere soruların karşılığına cep telefonu üzerinden erişebileceği ‘TarımCebimde’ uygulaması tanıtıldı. Toplantıya Bakan Kirişci’nin yanı sıra pek çok çiftçi ve üretici de katıldı.

Burada konuşma yapan Bakan Kirişci, besin probleminin bir ulusal güvenlik sorunu olduğunu, besin arz güvenliği ve bunun gereği olan eser planlaması için ise teknolojik takviyenin yani dijitalleşmenin temel olduğunu lisana getirdi. Kirişci, dijitalleşmenin birinci adımı olarak da Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) ile ilgili birtakım süreçlerin e-Devlet üzerinden yapılmasını sağladıklarını söyleyerek, “ÇKS e-Devlet entegrasyonuyla, 2 Ocak prestijiyle çiftçilerimiz 2 milyon 824 bin 44 ÇKS evrakı oluşturmuştur. Burada tasarruf edilen vakti ve emeği, azaltılan egzoz emisyonunu ve bütün bunların ekonomik getirisini kimse görmezden gelmemeli” açıklamasında bulundu.

“Toplam ÇKS müracaat sayısı 2 milyon 169 bin 902’ye ulaştı”

Üretim planlaması yapabilmek için ÇKS Yönetmeliği’nde değişiklik yaptıklarını söyleyen Kirişci, 1 Eylül tarihinde başlayıp 30 Haziran tarihinde sona eren ÇKS müracaat mühletini 1 Eylül-31 Aralık olarak değiştirdiklerini vurguladı. Kirişci, müracaatlarla ilgili de bilgilendirme yaparak, “Başvuruların 517 bin 640’ı e-Devlet üzerinden, 1 milyon 652 bin 262’si ise fizikî müracaat formunda gerçekleşmiştir. Böylelikle toplam müracaat 2 milyon 169 bin 902’ye ulaşmış, kayıtlı olması gereken çiftçi sayısının 2 milyon 176 bin 551 olduğu dikkate alındığında yalnızca 6 bin 649 çiftçimiz şimdi kayıt yaptırmamıştır. Getirmiş olduğumuz her iki yeniliğin de başarısız olması için tempo tutanların, hamdolsun umutları boşa çıkmıştır” diye konuştu.

“TarımCebimde büsbütün yerli ve ulusal bir uygulamadır”

Dijital hizmetlerin artık dünyanın bir gerçeği olduğunu ve her alanda olduğu üzere, tarımda da dijitalleşme bir tercihten öte rasyonalitesi olan bir mecburilik haline geldiğini belirten Bakan Kirişci; dijitalleşme çerçevesinde tarım ve hayvancılık alanında çiftçilere kolaylık sağlayacak TarımCebimde uygulaması hakkında bilgiler verdi.

Kirişci, tanıtılan uygulamanın birinci versiyon olduğunu belirterek, “TarımCebimde büsbütün yerli ve ulusal bir uygulamadır. Birinci günden bugüne uygulamanın hayata geçirilmesinde dökülen akıl ve alın teri büsbütün Bakanlığımız çalışanına aittir. Uygulama için rastgele bir özel bütçe oluşturulmamış, Bakanlığımızın iç kaynakları seferber edilmiştir” tabirlerini kullandı.

“Yeni iyileştirmeler, yeni versiyonlarla daima güncellenecektir”

Kirişci, uygulamadaki birtakım menüler ve alt menülere, e-Devlet şifresi ile kimlik sorgulaması yapılarak giriş imkanı sağlandığını açıklayarak, “Bu birinci versiyon, bir başlangıçtır. Yeni iyileştirmeler, yeni entegrasyonlar, yeni modüller yeni versiyonlarla daima güncellenecektir. Bu çerçevede ileriki versiyonlarda, iklim, toprak ve su kısıtları göz önüne alınarak çiftçilerimize, parsel bazlı eser önermeleri yapılacaktır. Böylelikle üretim planlaması doğrultusunda değerli bir uzaklık katedilmiş olunacaktır” biçiminde konuştu.

Bakan Kirişci, uygulamanın ileriki versiyonlarında arıcılık, su eserleri, ipek böcekçiliği üzere üretim faaliyetlerine ait hizmetlerin yanı sıra; ormancılık faaliyetleri, sahipli hayvanların kimlik ve aşı bilgilerinin de yer alacağını kelamlarına ekledi.

Toplantı, uygulamanın tanıtıldığı tanıtım sinemasının yayınlanmasının akabinde Bakan Kirişci’nin salondaki çiftçilerle hatıra fotoğrafı çektirmesiyle son buldu.

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

Kaynak: İHA

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.