DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

Antalya’da alabalık üretimi için sağım süreci başladı

Antalya’da yaklaşık 4 milyon yavru üretimi hedeflenen alabalık çiftliğinde, alabalıkların sağım süreci başladı. Sağım devri gelmiş olan dişi anaçlardan alınan yumurtaların tamamı erkekleştirilmiş dişi alabalıktan alınan sperm ile dölleme yapılıyor …

Antalya’da alabalık üretimi için sağım süreci başladı
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
18.12.2022 10:50
A+
A-

Antalya’da yaklaşık 4 milyon yavru üretimi hedeflenen alabalık çiftliğinde, alabalıkların sağım süreci başladı.

Sağım periyodu gelmiş olan dişi anaçlardan alınan yumurtaların tamamı erkekleştirilmiş dişi alabalıktan alınan sperm ile dölleme yapılıyor. Uygulanan yeni prosedür ile yumurtalardan elde edilen yavruların tamamı ise dişileştirilmiş hale geliyor. Akseki’nin Sinanhoca Mahallesi Kozarası mevkiinde bulunan alabalık tesisinin sahibi Halil Arslan, alabalık sağım dönemine kasım ayında başladıklarını ve ocak ayının sonuna kadar bunun devam edeceğini söyledi. Alabalık yavru üretim tesisinde geçen yıl deneme hedefli yavru üretimine başladığını anlatan Arslan, “Yavru alabalık üretimine geçtiğimiz yıl başladık. Geçen yıl çok hoş randıman aldık, 2 milyon yavru alabalık üretimi yaptık. Bu yıl ise yüzde yüz artış yaparak 4 milyon yavruyu bulduk” dedi.

Çiftlikte yeni bir proje başlattıklarını söyleyen Arslan, “Ekonomiye katkı sağlamak için projemizi değiştirdik. Yeni yaptığımız proje ile havuz sayılarımızı ve kuluçka makinelerini arttırdık. Yılda 9,5 milyon yavru üretme kapasitesi ve 12 milyon yumurta üretimi yapacağız. Bundan sonra yaz ve kış devri olarak üretim yapacağız. Şu anda kış devri yumurta sağımlarına başladık. Yaklaşık olarak haftalık 400-500 bin ortasında yumurta alıyoruz. Bir erkek balıktan 500-700 bin ortası dölleme yapabiliyoruz” diye konuştu.

“Üretilen yavruların yüzde 99”u dişi”

Sağım yapılan yumurtaların 14 gün gözlendiğini anlatan Arslan, “14 gün sonunda gözlenen yumurtaları kuluçka makinalarına alıyoruz. Meyyit yumurtalar temizleniyor. 21 gün sonra yumurtadan yavrular çıkıyor. Yumurtadan çıktıktan sonra ise 3 ay içerisinde 5 grama ulaşıyor. Daha sonra ise müşterilerimize Türkiye’nin her tarafına, barajlara gönderiyoruz. Bu ürettiğimiz yavruların yüzde 99’u dişi yavrudur. Bunun kimileri porsiyonluk yapılıyor. Ekseriyeti ise somon yapılıyor. Yapılan somonlar ise yurt dışına ihraç ediliyor. Her geçen yıl üretimi arttırarak iktisada önemli manada katkı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.

Arslan şöyle devam etti:

“Bu yıl kapasitemizi arttırdık, yeni havuzlar yaptık. Seneye de yeni havuzlar yaparak kapasitemizi daha da arttıracağız. Şu anda 18 adet küçük yavru kaldırma, 10 yavru büyütme havuzu, 5 tane bir uzunluk daha büyütme ve 7 tane anaç havuzumuz bulunmaktadır. Bu yıldan sonra yazın bir anaçtan iki sefer yumurta alacağız. Onun çalışmalarını yapıyoruz.”

Bu yıl birinci kez çeşitli ülkelerden değişik ırk alabalık getirdiklerini söyleyen Arslan, “Tesiste yeni denemeler yapıyoruz. Şu an elimizde ırk olarak Amerikan, Fransız, Danimarka ve yerli ırk olarak 4 ırkımız var. Yabancı ırkların iktisada en uygunlarını seçip, en süratli büyüyenleri piyasaya sürmeyi planlıyoruz. Mesela şu anda en süratli büyüyen Amerikan ırkı var. Amerikan ırkının yavru oranında vefat fazlası var. Bunu da Türkiye’nin hava koşullarında ortama alıştırıp, bunlardan sağım yapıp yumurtalarını deneyeceğiz. Bin 500 yerli, 5 bin Fransız, 5 bin Amerikan ırkı, 5 bin adet Danimarka ırklarından erkekli dişili 5’er bin adet balıklarımız var” formunda konuştu.

Kaynak: İHA

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.