DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Açık
17°C
Ankara
17°C
Açık
Pazartesi Açık
20°C
Salı Açık
22°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Çok Bulutlu
21°C

2023 Dünya Ekonomik Beklentiler (Özel Haber)

2023 Dünya Ekonomik Beklentiler (Özel Haber)
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL

2023 Dünya Ekonomik Beklentiler

Küresel dünyada görülen değişimler ekonomide yaşanan mutsuzluklar ve neredeyse son 100 yıldır görülmeyen gelişmeler nedeniyle 2023 yılına ilişkin birçok belirsizlik ortaya çıkmış durumda. Ancak son dönemdeki ekonomik eğilimler ile 2023 yılına ilişkin öngörüler giderek şekillenmeye başladı.  Bu çerçevede dünyadaki ve Turkiye deki 2023 yılına ilişkin öngörülere şöyle bir bakalım. 

ABD, İngiltere, Almanya, Euro Bölgesi, Çin ve Japonya başta olmak üzere hemen tüm ülkelerde uzun yıllardır görülmeyen yüksek enflasyon karşı karşıya kaldılar. Pandemi ile hareketlenen, Rusya-Ukrayna Savaşı ile hızlanan enflasyonlar hem katılaşmış hem de yaygınlaşmıştır. Başlayan parasal sıkılaşmalara rağmen Eylül ayı enflasyonları da artışa devam etmiştir. Enflasyon, merkez bankalarının ötresinde katılık sergilemektedir. Enerji, gıda ve diğer tüm mallar fiyatlarında artışlar sürmektedir. Enflasyonlarda katılığın sona ermesi için daha kuvvetli para politikalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden yapılan açıklamaya göre, 2023 yılı boyunca sıkı para politikaları göreceğiz.  2023 yılında dünya ekonomisinde de yüzde 2,1 büyüme öngörülüyor.

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

Tablo, 2023’de dünyada ticaret hacmi artışının ciddi biçimde hız keseceğini, ortalama büyümenin daha da düşeceğini buna paralel olarak enflasyonun da gerileyeceğini anlatıyor. Yine aynı tabloya göre Brent petrolün varil fiyatının 2022’ye göre gerileyeceği, emtia fiyatlarında 2022’ye göre önemli bir değişme olmayacağı, metal fiyatlarında gerilemenin devam edeceği bekleniyor. Büyümenin düşeceği bir yılda bu fiyatların gerilemesinin tahmin edilmesi tutarlı görünüyor.

2023 Türkiye Ekonomik Beklentileri

Dolar endeksinin artık güçlenmeye devam etmediği bir yıl görebiliriz fakat burda risk nedir risk maalesef resesyon. Resesyon ihtimali dünya geneli için canlılığını koruyor. Yurt içinde ise enflasyon cephesinde düşüş beklentim Baz etkileriile ilk yarıda oldukça kuvvetli. Fakat yılın ikinci yarısı enflasyon açısında biraz daha gerçek başarının ölçümlenebileceği bir dönem olacak çünkü baz etkileri çok fazla devrede olmayacak. İlk yarıda büyümenin de olumlu performans sergileyeceğini düşünüyorum.

Baz etkisi nedeniyle hızlı düşüş göreceğiz enflasyonda ama yine aylık enflasyona baktığımızda yüzde 2‘ler civardında enflasyon  borsayı destekleyecektir. Borsa istanbul 2023’ün ilk yarısında seçime kadar olan dönemde ufak çaplı düzeltmeler olsa da 2022’nin devamı niteliğinde olacağı kanaatindeyim. 2023’ün sonu 2024’ün başı gibi biz Amerika’da faiz indirimlerini konuşuyor olacağız bu da altın fiyatlarına ciddi anlamda yeniden pozitif katkı sağlayacak”

2023’e Ne Devrediliyor?

Ekonomi açısından 2022 yılından 2023 yılına devredilenleri şöylece özetleyebiliriz:

(1) Daha çok tüketime dayalı olsa da dünya ortalamasına göre yüksek bir büyüme oranı.

(2) Baz etkisiyle yılın ilk yarısında hızla gerileyecek olsa da seçim sonrasında stabil bir enflasyon oranı.

(3) Denetim içinde ve yönetilmeye uygun ve yatkın bir bütçe yapısı.

(4) Üretimin ithalata bağımlı yapısı nedeniyle kontrollü bir kur artışına karşılık yönetilebilir bir cari denge.

Seçim sonrası Türkiye’nin, yapısal temel çözümlere girişerektercih edilen siyasal geleneği dikkate alındığında 2023 yılının da kayıp bir yıl olmayacağını tahmin etmemiz zor olmasa gerek. Stratejimiz ise teknolojik dönüşümü sağlamak ve dışa bağımlılığımızı azaltmak olmalıdır. Ülkemizde ve küresel ölçekte ekonomik veriler  titizlikle izlenmeli ve gerekli önlemlerin alınması ve bunların yerine getirilmesi önemli rol oynayacaktır.

Hükümetimiz, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için bu alanda çok sayıda projeyi devreye alıyor ve ülke tarihi açısından ilklere sahne olacak gelişmelere adım atıyor.

Türkiye, 7 uluslararası doğal gaz boru hattı, 2’si yüzer olmak üzere 4 LNG santrali, 2 yer altı doğal gaz depolama tesisiyle enerjide arz güvenliğini sağlarken, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle gaz tedariki konusunda darboğaza giren Avrupa’nın krizi aşmasında da kilit rol oynamaya hazırlanıyor.

Azerbaycan’dan sonra Türkmen gazının da Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’na (TANAP) bağlanarak önce Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya iletilmesine yönelik çalışmalar Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan işbirliğiyle sürdürülürken, Rus gazının da bu yöntemle Avrupa’ya iletilmesi hedefleniyor.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, iki hafta önce yaptığı açıklamada, Türkiye’yi en kısa sürede doğal gaz referans fiyatının oluştuğu küresel bir merkez haline dönüştürmeyi hedeflediklerini vurgulayarak, “Özellikle Trakya doğal gazda, enerjide bir hub haline gelecektir’ demiştir.

2023 yılı ülkemiz açısından gerek jeopolitik ve siyasi dinamiklerin  ülke ekonomisinde önemli rol oynayacağı bir yıl olacak, ama bu süreçten daha kuvvetli ve daha güçlenerek çıkacağız, bunların meyvelerini de 2023 yılının sonunda geleceğe daha umutlu bakan ve parlayan bir Türkiye göreceğiz.

Saygılarımla

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.