DOLAR
32,2020
EURO
35,0069
ALTIN
2.504,53
BIST
10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Az Bulutlu
24°C
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
26°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
26°C
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

15 yıldır bozulmayan yol

Ordu Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Mehmet Hilmi Güler’in Güç ve Olağan Kaynaklar Bakanı olduğu periyotta 15 yıl evvel test maksatlı döşenen ulusal eser ’bor’lu beton yol, ortadan geçen yıllara karşın en küçük bir aşınma göstermedi. 15 yılda üç defa …

15 yıldır bozulmayan yol
ULUSAL FAKTORİNG GÜVEN GLOBAL
02.01.2023 09:56
A+
A-

Ordu Büyükşehir Belediye Lideri Dr. Mehmet Hilmi Güler’in Güç ve Natürel Kaynaklar Bakanı olduğu periyotta 15 yıl evvel test gayeli döşenen ulusal eser ’bor’lu beton yol, ortadan geçen yıllara karşın en küçük bir aşınma göstermedi. 15 yılda üç sefer asfalt çalışması yapılan yolda, ’bor’lu betonun bulunduğu kısım, bütün tabiat kaidelerine karşın birinci gün üzere özelliğini koruyor.

Başkan Güler’in Güç ve Alışılmış Kaynaklar Bakanı olduğu devirde 2007 yılında test maksatlı olarak Ordu-Ulubey karayolunun 6. kilometresine döşenen bor karışımlı beton asfalt, döşendiği birinci günkü üzere duruyor. Ağır yağmurlu ve sert geçen Karadeniz ikliminde 15 yıl boyunca üzerinden geçen ağır vasıtalara karşın en küçük bir aşınma göstermeyen bor karışımlı beton yol, zift karışımlı asfalta adeta meydan okudu. Tıpkı güzergahta 15 yıl içerisinde üç defa asfalt çalışması yapılırken, borlu beton asfaltın bulunduğu 1 km’lik kısımda bugüne kadar çalışma yapılmasına gerek görülmedi.

İlk günkü üzere duruyor

2007 yılında serimini yaptıkları borlu beton yolun 15 yıl boyunca en küçük bir aşınma göstermeden hizmet vermesinden mutlu olduğunu belirten Lider Güler, “Türkiye’de birinci kez borlu çimento uygulamasını 2007 yılının Eylül ayında yapmıştık. Üzerinden tam 15 yıl geçti. Bugün yaptığım incelemelerde bu yolda en ufak bir aşınma görmedim, pek sağlam. Yapıldığı zamanki üzere. Sağlamlık ve verimliliği ile birebir formda yapılabileceğini görmek açısından kıymetli bir müşahede yaptık. Bakanlığım dönemimde borlu çimentodan yaptığımız gidiş geliş toplamda 2 km olan yolda sağlıklı bir halde durmuş olduğunu gördük. Asfalt ile yapılan yolun kaç kere bakım gördüğünü düşünürsek borlu yolun ekonomik olduğunu ve birebir vakitte gelecek vaat ettiğini gösteriyor. Asfalt büsbütün dışa bağımlı bir hidrokarbon eseri. Halbuki çimento ve bor bizim taşımızdan toprağımızdan yapılıyor. Dışa bağımlılığı yok. Birebir vakitte aşınması yok gördüğünüz üzere 15 yıldır üzerinden ağır vasıtalar geçtiği halde rastgele bir aşınma yok” dedi.

40 yıl sağlam kalıyor

Bakanlık yaptığı periyotta Bor Enstitüsünü (BOREN) kurarak işlenmesini ve günlük hayatta kullanılmasını sağlayan, 40 yıl dayanma gücü bulunan, savunma sanayiinde, jet ve roket yakıtı, sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, dokumacılık boyaları, cam elyafı ve çoklukla kâğıt endüstrinde kullanılan bor karışımlı beton, birebir vakitte barajlarda, uçak pistlerinde, zelzeleye sağlam yapı ve yollarda da kullanılıyor.

Türkiye, dünya bor rezervinin yüzde 73 ile sahip bulunuyor. Geriye kalan kısmını Rusya, Güney Amerika ve Amerika Birleşik Devletleri elinde bulunduruyor.

SURYAPI TATİL EVLERİ ANTALYA

Kaynak: İHA

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.